tisdag 31 mars 2009

ostron ska sörplas

Igår var det oyster bar på min arbetsplats. Bretagnska ostron serverades med ett glas mousserande vin. Alla sörplade och det är ju rätt. Det gäller att få med så mycket som möjligt av havets smaker med varje ostron.
För ett tiotal år sedan besökte jag Cabourg vid normandiska kusten med mina döttrar som då var i tonåren. Cabourg heter Balbec i Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt. Proust tillbringade flera semestrar på Grand Hôtel som är fiskebyns enda stora hotell och som ligger alldeles nere vid Atlantkusten. Framför hotellets matsal skummar vågorna från havet och människor promenerar på träplankor som löper över den steniga stranden. 
Den där söndagen i allhelgonatid tog vi tre först en  promenad på plankorna och jag berättade om Proust och hans liv. Sedan gick vi in till matsalen på Grand Hôtel och åt av en skaldjursbuffé som jag aldrig varit i närheten av vare sig tidigare eller senare. Det var ofantligt stort, fräscht och oerhört välsmakande. Döttrarna fick för första gången i sina liv upp ögonen för njutningen att äta skaldjur. Bara en sådan sak; att se sina döttrar upptäcka något nytt och se så lyckliga ut över den upptäckten.
Marcel Proust var en märklig författare och är värd att läsas. Han kan som många andra författare också föra oss med på resor och locka oss att besöka ställen som vi förmodligen annars aldrig skulle upptäcka. Cabourg med sin strand och sina skaldjur på Grand Hôtel är oemotståndlig.

4 kommentarer:

  1. Var det anglosaxiska ostron eftersom det benämndes "Oyster bar"?
    Själv tycker jag de som kommer från Grebbestad är bäst... men vinet får gärna vara från Loire!

    SvaraRadera
  2. Min arbetsplats har tyvärr inte franska som huvudspråk!
    Hälsningar
    Tomas

    SvaraRadera
  3. Men den har alltså engelska som huvudspråk?

    hälsningar
    Thomas

    SvaraRadera
  4. Vem vet. Det anglosaxiska inflytandet är större än man tror...
    Tomas

    SvaraRadera